Ruben Terlou

Ruben Terlou

Profiel

Ruben Terlou (1985) was al bekroond fotograaf en cum laude afgestudeerd arts, toen hij werd gevraagd voor een reportagereeks over China, omdat hij óók Chinees sprak en er Mandarijn had gestudeerd - en het land en de cultuur dus goed kende. Het bleek een gouden greep. De VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze (2016) en met name Ruben zelf werd met een in dit genre ongekende 1,5 miljoen kijkers dé televisie-sensatie van het jaar. Een bijzonder talent was ontdekt. En hij bleef niet bepaald stilzitten.
Ruben maakte sinds zijn debuut liefst 4 nieuwe reisseries, en werkt nu aan een serie over (wereldwijde) gezondheidszorg. Ondertussen gaat hij in het najaar van 2023 met Jelle Brandt Corstius het theater in met hun gezamenlijke reisverhalen, onder de noemer Langs de Zijderoute met Ruben & Jelle.
Daarnaast is hij veelgevraagd spreker over met name China, waarbij hij kan putten uit zijn eigen -schitterende- fotomateriaal.

Meer informatie via info@juliawolffmanagement.nl

Curriculum Vitae

Ruben Terlou (1985) is presentator, documentairemaker, fotograaf en arts. Hij studeerde eerst Mandarijn in China, hierna volgde een studie Algemene Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde in 2013 cum laude af als arts. Hierna ontving hij een AMC Graduate School Scholarship voor promotieonderzoek naar leukemie. Als documentair fotograaf was hij actief in Azië en het Midden-Oosten. In 2008 en 2009 won hij een eerste, tweede en derde prijs van de Zilveren Camera en ontving hij de Canon Prijs voor jong talent. In 2016 was hij winnaar van de Prijs voor Vernieuwende Fotojournalistiek. In 2016 maakte hij zijn eerste VPRO-serie ‘Langs de oevers van de Yangtze’ en gunde de Nederlandse kijker een uniek beeld van het huidige China. Sindsdien maakte hij de zonder uitzondering goed bekeken series Door het hart van China, Chinese Dromen, De Wereld van de Chinezen en De nieuwe Zijderoute (samen met Jelle Brandt Corstius). In 2023 wordt een tweede reeks De wereld van de Chinezen verwacht, én een serie over (wereldwijde) gezondheidszorg (alles VPRO).

Langs de Zijderoute met Ruben & Jelle


Komend seizoen zijn Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius, makers van o.a. de indrukwekkende VPRO-reisserie Langs de Nieuwe Zijderoute te zien in theaters in Nederland. De geboren verhalenvertellers nemen deze keer de theaterbezoeker mee op hun reizen.

Jelle en Ruben brengen een theatercollege over de toenemende invloed van China en de tanende macht van Rusland. Over de landen van Centraal-Azië, die geklemd zijn tussen de twee grootmachten. Ze vertellen samen, maar ook los van elkaar over hun ervaringen en persoonlijke ontmoetingen in China, Rusland en de rest van Azië. Geïllustreerd door de prachtige foto’s van Ruben Terlou, die behalve programmamaker ook fotograaf is. Een voorstelling vol indringende momenten, maar ook grappige verhalen. En niet in de laatste plaats wordt het een leerzame avond. Want wie onze snel veranderende wereld wil begrijpen, moet de rol van Rusland en China begrijpen.

Naar de speellijst